Αγαπημένοι μου φίλοι, η παραδοσιακή μαγειρική είναι η σύγχρονη μαγειρική μας, αφού η εποχή που ζούμε έχει περισσότερο ανάγκη για αγνά υλικά και καθαρές γεύσεις και θεωρώ πως οι πίτες μας ανήκουν στην κατηγορία του παραδοσιακού φαγητού που μπορούν να μας δώσουν και τα αγνά υλικά, και τις καθαρές γεύσεις και γι αυτό πιστεύω ακράδαντα πως αξίζει να τις διαφυλάξουμε…
Στριφτή κιμαδόπιτα
Υλικά για την ζύμη
½ κούπα χλιαρό νερό
¼ της κούπας κρασί λευκό
¼ της κούπας ελαιόλαδο συν για το άλειμμα του ταψιού και του επάνω φύλλου
Αλάτι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει (3 κούπες περίπου)
Για την γέμιση
Μισό κιλό μοσχαρίσιο κιμά
¼ της κούπας ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 κουτ της σούπας πελτέ ντομάτας
½ κουτ του γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
Αλάτι – μαύρο πιπέρι
Μία πρέζα κοκκινοπίπερο
1 αυγό
300 γρ φέτα
2 πιπεριές Φλωρίνης σε βαζάκι (τουρσί) 200 γρ περίπου
½ κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
Για το πασπάλισμα
Μαύρο και λευκό σουσάμι
Παρασκευή
α/ Ετοιμάζουμε την ζύμη. Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το κρασί, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σιγά- σιγά το αλεύρι, το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι το αλεύρι να απορροφήσει το νερό και να πάρουμε μία ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε στην άκρη
β/ Ετοιμάζουμε την γέμιση. Σε κατσαρολίτσα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε το μπαχάρι, το μαύρο πιπέρι, το κοκκινοπίπερο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το πελτέ ντομάτας και τον τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμισθεί ,προσθέτουμε ελάχιστο νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει ο κιμάς με το λάδι του. Τον αφαιρούμε από την φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει.
γ/ Θρυμματίζουμε την φέτα και κόβουμε σε καρεδάκια τις πιπεριές. Στην κατσαρολίτσα με τον κιμά ρίχνουμε το αυγό, την φέτα, τις πιπεριές και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
δ/ Κόβουμε την ζύμη μας σε τέσσερα μέρη και ανοίγουμε τέσσερα φύλλα. Κόβουμε κάθε φύλλο στην μέση και το λαδώνουμε. Με ένα κουτάλι παίρνουμε λίγη γέμιση, την βάζουμε κατά μήκος στο φύλλο που κόψαμε και το διπλώνουμε σε ρολό. Λαδώνουμε ένα ταψί, παίρνουμε προσεκτικά το ρολό το βάζουμε στην μέση του ταψιού και το γυρίζουμε σαν σαλιγκάρι. Συνεχίζουμε έτσι και με τα υπόλοιπα φύλλα διπλώνοντας τα γύρω από το αρχικό ρολό.
ε/Αλείφουμε την πίτα με το ελαιόλαδο, ραντίζουμε με νερό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου έως ότου πάρει χρυσόξανθο χρώμα 1 ώρα περίπου.
Σημείωση
Το καλοκαίρι μπορούμε αντί να βάλουμε στην πίτα μας πιπεριές τουρσί, να βάλουμε φρέσκες πιπεριές. Απλά τις περνάμε από το τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο να μαραθούν και τις προσθέτουμε στην γέμιση.
Καλή μας επιτυχία.