Άνοιξα το καπάκι της κατσαρόλας μου και το άρωμα της σουπιάς μου έφερε στην μνήμη μου
την μητέρα μου. Τις αγαπούσε τις σουπιές τις έφτιαχνε με χόρτα ,με ζυμαρικά και πάντα μα πάντα τις έσβηνε με κρασί, το κρασί έλεγε δεν τις κάνει νιανιά τις κρατάει ζωηρές ζωντανές …έβαζε και πελτέ…
Υλικά
1200 γρ σουπιές
300 γρ κριθαράκι χονδρό
1/3 της κούπας ελαιόλαδο
2μέτρια ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδου
10 κόκκους μπαχάρι
1πρέζα κοκκινοπίπερο
1 κουτ της σούπας πελτέ ντομάτας
1κουτ του γλυκού ζάχαρη
1 κονσέρβα αποφλοιωμένα ντοματάκια σε χυμό ντομάτας (400) γρ
αλάτι μαύρο πιπέρι
1 κρασοπότηρο άσπρο κρασί
Παρασκευή
α/ Καθαρίζουμε πλένουμε και κόβουμε τις σουπιές σε κομμάτια 3 με 4 εκατοστά,
ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τις σκελίδες του σκόρδου, κόβουμε και τα ντοματάκια.
β/Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί ,προσθέτουμε τις σουπιές
το μαύρο πιπέρι, τους κόκκους μπαχάρι ,το κοκκινοπίπερο και σοτάρουμε να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια , το σκόρδο, το πελτέ, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
γ/Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τα αποφλοιωμένα ντοματάκια μαζί με το χυμό τους, το αλάτι και ζεστό νερό να τις σκεπάσει. Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μισομαλακώσουν.
δ/Παράλληλα βράζουμε το κριθαράκι και το σουρώνουμε 2 με 3 λεπτά νωρίτερα από τον αναγραφόμενο χρόνο στη συσκευασία και το αφήνουμε στην άκρη.
ε/Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς κελσίου. Περνούμε την κατσαρόλα με τις σουπιές και την αδειάζουμε σε ένα ταψί, προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο . Εάν χρειάζεται προσθέτουμε ελάχιστο νερό και ψήνουμε για 15 με 20 λεπτά περίπου.
Μυστικό
Όταν μαγειρεύουμε γιουβέτσι προσπαθούμε το ταψί μας να είναι πήλινο .Αυτό από μόνο του απογειώνει τη γεύση του φαγητού μας.