Στην θέα του κιτρινισμένου τετραδίου της γιαγιάς ένοιωσα δέος. Στο εξώφυλλο έγραφε “Σινταγές” άνοιξα μία μία τις σελίδες και αισθάνθηκα πως από τότε μέχρι και σήμερα τίποτα δεν άλλαξε . Παραδοσιακές συνταγές ναι, μα και τόσο σύγχρονες . Στάθηκα στην συνταγή “σκορδάλια με ψομι … ψομί λάδι ξύδι σκόρδο… το σκορδο να μην έχει μεσα
πράσινο το πράσινο δε χονεβετε”…
Υλικά
2 κούπες θρυμματισμένο ψωμί με προζύμι μπαγιάτικο, ψίχα και κόρα
2 φλιτζανάκια του καφέ ελαιόλαδο
½ φλιτζανάκι του καφέ ξίδι από κρασί
3 σκελίδες σκόρδου
Αλάτι
Παρασκευή
α/Καθαρίζουμε τα σκόρδα
Βρέχουμε ελαφρά το ψωμί και το στύβουμε καλά.
β/Σε μπλέντερ βάζουμε το λάδι, το ξίδι, το αλάτι, τα σκόρδα και τα χτυπάμε
Προσθέτουμε λίγο -λίγο το στυμμένο ψωμί και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
γ/Βάζουμε σε μπολ την σκορδαλιά περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και διακοσμούμε με ελιές
Μυστικό
Αφαιρούμε την φύτρα από το σκόρδο γιατί είναι δύσπεπτη