O ντάκος έχει κρητική καταγωγή. Στην Κρήτη χρησιμοποιούν τυρί ξινομυζήθρα. Αν την βρείτε προτιμήστε την.
Υλικά για 2 άτομα
2 κριθαροκουλούρες ολικής άλεσης
2 μέτριες σφικτές και ώριμες ντομάτες
2 κ.σ ελαιόλαδο
Αλάτι
Ρίγανη
50 γρ. φέτα
Παρασκευή
Α) Βρέχουμε με νερό τις κριθαροκουλούρες και κόβουμε τις ντομάτες σε καρεδάκια.
Β) Τοποθετούμε μια κριθαροκουλούρα σε κάθε πιάτο και βάζουμε πάνω της τα μισά καρεδάκια ντομάτας. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και αλατίζουμε.
Βάζουμε τη μισή ποσότητα του τυριού σε κάθε μία και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη.