Υλικά
1κοτόπουλο γύρω στο 1 ½ κιλό
1 ½ κιλό πατάτες
½ κούπα ελαιόλαδο
4-5 σκελίδες σκόρδου
Αλάτι – μαύρο πιπέρι
2 κουτ. του γλυκού ξερή ρίγανη
Το χυμό από 2 λεμόνια
100 γρ. κεφαλοτύρι προαιρετικά
Παρασκευή
Α) Πλένουμε το κοτόπουλο. Καθαρίζουμε τις πατάτες , τις πλένουμε και τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους.
Β) Σε ένα μεγάλο ταψί τοποθετούμε το κοτόπουλο, τις πατάτες και τα σκόρδα. Ρίχνουμε αλάτι – πιπέρι, πασπαλίζουμε με την ρίγανη και περιχύνουμε το ελαιόλαδο.
Γ) Προσθέτουμε με το ελαιόλαδο και αλείφουμε καλά με τα χέρια μας κοτόπουλο και πατάτες, βάζουμε το κεφαλοτύρι στην κοιλία του κοτόπουλου, και ρίχνουμε 1 κούπα νερό.
Ψήνουμε το φαγητό μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 oC για 1 ώρα περίπου. Ύστερα το γυρίζουμε και ψήνουμε για ½ ώρα με ¾ ακόμη να ροδοκοκκινίσει.
Μυστικό : Φροντίζουμε να μην βγάλουμε την πέτσα από το κοτόπουλο όταν το βάζουμε στο φούρνο αφού η πέτσα είναι αυτή που θα το κρατήσει νόστιμο και ζουμερό.