Παραμονή του Αη Δημήτρη και μας φώναζε σπίτι της να την βοηθήσουμε να ετοιμάσει τις καρυδόπιτες της ,όπως συνήθιζε κάθε χρόνο για την γιορτή του Δημήτρη της , του “καβαλάρη ” της ,όπως τον αποκαλούσε αφού τον έβλεπε σαν να ήταν πάνω σε άλογο , τόσο πολύ ψηλά τον είχε και τον καμάρωνε τον άντρα της η κυρά Άννα. Το σπίτι της κυρά Άννας ήταν ψηλοτάβανο με συρόμενες πόρτες πάντα ανοιχτές και μωσαικά που πάντα γυάλιζαν . Η τραπεζαρία της ήταν τεράστια και εκεί έκανε όλα της τα τραπεζόματα , εκεί θα έκανε και ανήμερα το τραπέζι για τη γιορτή του Δημήτρη της . Και όσο ετοίμαζε τις καρυδόπιτες ,ανάμεσα στα καρύδια και τα αυγά , η κυρά Άννα μας μιλούσε και για τον Άγιο. “Αξιωματικός , αξιωματικός ήταν ο Αη Δημήτρης και τον πιάσανε και τον φυλακίσανε γιατί ήταν πιστός Χριστιανός . Και μέσα στη φυλακή πήγε και τον βρήκε ένας νεαρός Χριστιανός και του ζήτησε να προσευχηθεί για αυτόν , για να νικήσει έναν πολύ δυνατό άντρα σε μονομαχία … και ο άγιος προσευχήθηκε και ο νεαρός νίκησε , και σαν το έμαθε ο βασιλιάς πως ο Αη Δημήτρης προσευχήθηκε για τον νεαρό έστειλε τους άντρες του και τον θανάτωσαν …
Υλικά
6 αυγά
1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
1 κούπα μπαγιάτικο ψωμί τριμμένο
1 κούπα καρύδια θρυμματισμένα
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κουτ. του γλυκού κανέλα τριμμένη
1 πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο
2 κουτ. του γλυκού μπέικιν
Για το σιρόπι
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
1 ξυλάκι κανέλας
Παρασκευή
Α) Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά με την ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μίγμα.
Β) Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε το ψωμί, ανακατεύοντας συνέχεια, το καρύδι, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, το μπέικιν , το αλεύρι και το κονιάκ ανακατεύοντας συνέχεια και κυκλικά να ομογενοποιήθει το μίγμα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι, ρίχνουμε το μίγμα και το ψήνουμε στους 180°C για 50 με 55 λεπτά περίπου.
Γ) Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε το νερό με την ζάχαρη, προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλλας και βράζουμε το σιρόπι από την στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει για 4-5 λεπτά.
Δ) Κόβουμε το γλυκό και σιροπιάζουμε σιγά -σιγά, χλιαρό το γλυκό, χλιαρό το σιρόπι.