Παχουλή ήταν η θεία μου η Λίτσα μα είχε αέρα μπαλαρίνας, χόρευε μέσα στο μανάβικο της, χάιδευε την πραμάτεια της μέσα στα καφάσια της και σαν ο θειος Γιώργος έφερνε φρέσκα ξερά κρεμμύδια από το κάμπο της Θήβας αυτή έπαιρνε χωριάτικο φύλλο, φέτα, μαϊντανό, κοκκινοπίπερο, καθάριζε και μπόλικα κρεμμύδια και έφτιαχνε κρεμυδόπιτα και κέρναγε τους πελάτες της που δεν ήταν και λίγοι….

Υλικά

1 κιλό ξερά κρεμμύδια

400 γρ. φέτα

½ κιλό χωριάτικο φύλλο (6 φύλλα χωριάτικα)

½ κούπα ελαιόλαδο συν ¼ για την γέμιση

3 ολόκληρα αυγά συν 1 κρόκο για το άλειμμα του φύλλου

½ κούπα μαϊντανό

Αλάτι-μαύρο πιπέρι

1 πρέζα κοκκινοπίπερο

Παρασκευή

Α) Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε φετούλες, θρυμματίζουμε την φέτα και χτυπάμε τα αυγά.

Β) Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε ¼ της κούπας ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια , το αλάτι και σοτάρουμε για 15 λεπτά περίπου να μαλακώσουν, τα αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν, προσθέτουμε την φέτα , τα αυγά, τον μαϊντανό , το μαύρο πιπέρι, το κοκκινοπίπερο και ανακατεύουμε.

Γ) Αλείφουμε ένα ταψί με το ελαιόλαδο. Στρώνουμε τρία φύλλα αλείφοντας τα με ελαιόλαδο ένα – ένα. Ρίχνουμε και στρώνουμε ισόπαχα την γέμιση. Στρώνουμε από επάνω αλλά τρία φύλλα αλείφοντας τα πάντα με το ελαιόλαδο ένα – ένα.

Δ) Χτυπάμε τον κρόκο του αυγού με μια κουταλιά της σούπας νερό και αλείφουμε το φύλλο. Χαράζουμε την πίτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 50 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει χρώμα.

Μυστικό Όταν σοτάρουμε τα κρεμμύδια ρίχνουμε από αρχής το αλάτι για να βγάλουν τους χυμούς τους και να μην στεγνώσουν.

Author

Σχολια