Υλικά
1800 γρ. ζυγούρι σε μερίδες
¼ της κούπας ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
10 κόκκοι μπαχάρι
Αλάτι-μαύρο πιπέρι
1 κούπα λευκό κρασί
400 γρ. ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
1 κούτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουτ. γλ. ζάχαρη
300γρ. κριθαράκι χονδρό
100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Παρασκευή
Α) Πλένουμε και σκουπίζουμε τις μερίδες του κρέατος.
Β) Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε να κάψει το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρέας και σοτάρουμε από όλες τις πλευρές του μέχρι να πάρει χρώμα και να κάνει κρούστα (περίπου 5’ -7΄ λεπτά), το αποσύρουμε και το τοποθετούμε στην γάστρα.
Γ) Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, προσθέτουμε το αλάτι-πιπέρι και το μπαχάρι. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις. Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το περιεχόμενο στην γάστρα.
Δ) Προσθέτουμε στην γάστρα την ντομάτα, το πελτέ ,την ζάχαρη και ζεστό νερό να σκεπάσει το φαγητό. Ψήνουμε στους 200 C μέχρι να μαλακώσει το κρέας για 1 ώρα και 45 λεπτά περίπου.
Ε) Παράλληλα σε κατσαρόλα βράζουμε το κριθαράκι σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεις . Το σουρώνουμε και το ρίχνουμε στην γάστρα. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν οι γεύσεις, πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι και σερβίρουμε.
Σημείωση Zυγούρι ονομάζεται το πρόβατο ηλικίας 7 με 12 μηνών .