Ένα πεντανόστιμο καλοκαιρινό φαγητό που μας ταξιδεύει στις καταγάλανες παραλίες της Ελλάδας μας .
1 πακέτο κανελόνια
2 κονσέρβες τόνο θρυμματισμένο
1/3 της κούπας ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
200 γρ (+ 50 γρ για το πασπαλισμα) γραβιέρα τριμμένη
1/2 ματσάκι μαιντανό ψιλοκκομένο
1/2 κούπα λευκό κρασί
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1/2 κουτ. γλυκού κοκκινοπίπερο
αλάτι – μαύρο πιπέρι
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
ξύσμα από ένα λεμόνι
1 αυγό
2 κουτ. σούπας τριμμένο παξιμάδι
1 κούπα χυμό ντομάτας
1 κούπα χυμό λαχανικών
α. Σε τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο , το κρεμμύδι , το πελτέ ,αλάτι μαύρο πιπέρι , το κοκκινοπίπερο, τη ζάχαρη , το σκόρδο και σοτάρουμε τα υλικά . Σβήνουμε με το κρασί , αφήνουμε να εξατμισθεί προσθέτουμε λίγο νερό και σιγοβράζουμε την σάλτσα για 15 λεπτά περίπου να μείνει με το λάδι της.
β. Σε μπολ βάζουμε τον τόνο, την γραβιέρα , το μαιντανό , το αυγό και το ξύσμα λεμονιού .
Προσθέτουμε την σάλτσα από το τηγάνι ,το παξιμάδι και ανακατεύουμε καλά.
γ. Γεμίζουμε τα κανελόνια με το μίγμα μας και τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι , πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα ,και ρίχνουμε από πάνω το χυμό ντομάτας και το ζωμό λαχανικών.
δ. Σκεπάζουμε το φαγητό μας με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά
Η συνταγή παρουσιάστηκε στην εκπομπή ΓΥΝΑΙΚΕΣ στο κανάλι Ε.