Αγαπημένοι μου φίλοι πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα και η λαγάνα δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Και από τώρα σκεφτόμαστε την ποιότητά της, την τιμή της. Λοιπόν τίποτα πιο καλό από το σπιτικό. Φτιάχνουμε μόνοι μας εύκολη σπιτική λαγάνα με σουσάμι! Και τι είναι αλήθεια η λαγάνα; Η λαγάνα είναι άζυμο ψωμί χωρίς προζύμι χωρίς μαγιά, είναι το αρχαίο λάγανον, δηλαδή, μια πατητή ζύμη με αλεύρι και νερό. Σήμερα όμως εγώ θα χρησιμοποιήσω και λίγη μαγιά γιατί θα κάνει την λαγάνα μου πιο αφράτη…
Σπιτική λαγάνα με σουσάμι
Υλικά
Χλιαρό νερό 2 κούπες
Αλεύρι όσο πάρει (περίπου 800 γρ)
8 γρ μαγιά ξερή
1 κουτ του γλυκού ζάχαρη
6 κουτ της σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ του γλυκού αλάτι
Σουσάμι
Παρασκευή
α)Κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.
β) Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το χλιαρό νερό προσθέτουμε την μαγιά, την ζάχαρη το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο – λίγο το αλεύρι και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσει το νερό. Αφαιρούμε το πιρούνι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη εύπλαστη και μαλακή.
Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει περίπου για 1 ώρα.
γ)Σε ένα ταψί βάζουμε αντικολλητικό χαρτί. Παίρνουμε την ζύμη την κόβουμε σε 2 ίσα μέρη και την τοποθετούμε στο ταψί. Με τα χέρια μας βοηθάμε τα κομμάτια της ζύμης να απλώσουν και πιέζουμε με τα δάκτυλά μας να κάνουν τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα της λαγάνας.
δ)Ραντίζουμε τις λαγάνες με νερό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 50 με 55 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει..
Μυστικό: Λέμε για το αλεύρι όσο πάρει γιατί κάθε αλεύρι ανάλογα με τον τύπο του και την εποχή έχει άλλη απορροφητικότητα.
Καλή επιτυχία.
Καλή Σαρακοστή.