Αγαπημένοι μου φίλοι, Μεγάλη Τρίτη και ο φούρνος έχει πάρει φωτιά!!! Από το πρωί τα ταψιά πάνε και έρχονται με τα πασχαλινά μας τσουρέκια και το σπίτι μοσχοβολάει, μοσχοβολάει μαχλέπι, μοσχοβολάει μαστίχα, μοσχοβολάει βανίλια και έγιναν αφράτα και έγιναν τροφαντά και έγιναν νόστιμα! Άντε και του χρόνου να είμαστε καλά να ξαναφτιάξουμε!❤

“Πασχαλινά τσουρέκια”

Υλικά
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι συν 3 κουτ της σούπας αλεύρι για το προζύμι
1 κούπα χλιαρό γάλα
1 κούπα λιωμένο βούτυρο
1 κούπα ζάχαρη
6 αυγά
2 φακελάκια ξερή μαγιά
1 κουτ της σούπας μαχλέπι σε σπόρους
1 φακελάκι βανίλια με άρωμα μαστίχας
Αλάτι
Για το άλειμμα των τσουρεκιών
1 αυγό συν 1 κουτ της σούπας γάλα

Παρασκευή

α)Ετοιμάζουμε το προζύμι. Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα,προσθέτουμε την μαγιά και ανακατεύουμε, προσθέτουμε λίγο-λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα πηχτό χυλό. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να φουσκώσει. Βράζουμε τους σπόρους του μαχλέπι σε μισή κούπα νερό

β)Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι προσθέτουμε την ζάχαρη, την βανίλια με το άρωμα μαστίχας, το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το φουσκωμένο προζύμι, τα αυγά και ανακατεύουμε. Σουρώνουμε το μαχλέπι και ρίχνουμε το ζουμί στην λεκανίτσα, προσθέτουμε το μισό λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε. Τέλος ρίχνουμε σιγά-σιγά και το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο ζυμώνοντας μέχρι να πάρουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Αφήνουμε την ζύμη μας σε ζεστό μέρος σκεπασμένη να φουσκώσει.

γ)Παίρνουμε την ζύμη και την ξαναζυμώνουμε, την χωρίζουμε σε κομμάτια, πλάθουμε λωρίδες και φτιάχνουμε τσουρέκια σε σχήμα πλεξούδας ή κουλούρα.Βάζουμε λαδόκολα σε ταψιά τοποθετούμε επάνω τα τσουρέκια μας τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσουν για 1 ώρα ακόμη.
Χτυπάμε το αυγό με το γάλα και αλείφουμε τα τσουρέκια.

δ)Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά περίπου να πάρουν χρώμα.

Καλή επιτυχία

Author

Σχολια