Αγαπημένοι μου φίλοι ο Αύγουστος είναι ένας μήνας ξεχωριστός, ιδιαίτερος, νοιώθεις να διαφέρει από τους άλλους μήνες, σαν να υπάρχει στον αέρα ένα πέπλο μυστηρίου που κάνει την ζωή ανέμελη, σαν να διώχνει τις έγνοιες. Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που είναι αφιερωμένος στην Παναγία μας και περιμένοντας το Δεκαπενταύγουστο από την πρώτη του μηνός έως και τις δεκατέσσερις νηστεύουμε…
Χταπόδι στιφάδο
Υλικά
1 χταπόδι 1500 γρ περίπου
½ κούπα ελαιόλαδο
1400 γρ μικρά κρεμμυδάκια (κοκκάρια)
2 με 3 σκελίδες σκόρδου
½ κούπα κόκκινο κρασί
2 φύλλα δάφνης
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
1 κουτ της σούπας πελτέ ντομάτας
½ κουτ του γλυκού πετιμέζι (προαιρετικά)
4 κουτ της σούπας μηλόξιδο
1 κουτ του γλυκού τριμμένο μπαχάρι
1 πρέζα κοκκινοπίπερο
Αλάτι –μαύρο πιπέρι
Παρασκευή
α) Πλένουμε το χταπόδι και κόβουμε τα πλοκάμια του. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα πλοκάμια, τα φύλλα δάφνης,
το μηλόξιδο και νερό μέχρι να τα σκεπάσει και τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μισομαλακώσουν.
Τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα τα κόβουμε σε κομμάτια 2-3 εκατοστά και τα αφήνουμε στην άκρη. (Κρατάμε το ζωμό)
β) Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε τα κοκκάρια και σοτάρουμε ανακατεύοντας τα μέχρι
να γυαλίσουν, προσθέτουμε τα σκόρδα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
γ)Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί. Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, το πετιμέζι,
το μπαχάρι, το κοκκινοπίπερο, λίγο αλάτι, το μαύρο πιπέρι και λίγο από το ζωμό που έχουμε κρατήσει
από το χταπόδι. Χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε το φαγητό και σιγομαγειρεύουμε προσέχοντας μην χρειαστεί
να συμπληρώσουμε ζωμό, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια.
δ) Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το χταπόδι και συνεχίζουμε το σιγομαγείρεμα έως ότου να μελώσουν
και να μείνει τo φαγητό με το λάδι του
Καλή επιτυχία