Αγαπημένοι μου φίλοι, είναι Μάρτης και η μάνα μου έλεγε, «λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή». Έτσι διανύουμε την Σαρακοστή που είναι η μεγαλύτερη νηστεία της Ορθοδοξίας μας και που μας προετοιμάζει για την μεγάλη γιορτή του Πάσχα. Όλη την Σαρακοστή νηστεύουμε, εκτός του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαίων που τρώμε ψάρι. Γι αυτό το Κοκκινοπίπερο μας και εγώ, μέχρι και το Πάσχα θα σας προτείνουμε νηστίσιμες συνταγές, μα και με ψάρι και πασχαλινές. Συνταγές και σε φαγητά μα και σε γλυκά…
Καλή Σαρακοστή
Υλικά
½ κιλό αλεύρι σκληρό
¾ της κούπας ελιές
¼ της κούπας λιαστές ντομάτες
1μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
¼ της κούπας ελαιόλαδο συν επιπλέον για το άλειμμα του ταψί
1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 κουτ .του γλυκού πετιμέζι
2 κουτ της σούπας μπέικιν πάουντερ
1 κουτ .του γλυκού ρίγανη
1 κουτ του γλυκού ξερό κόλιανδρο
Παρασκευή
α/Κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το μπέικιν και ανακατεύουμε. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε και τις λιαστές ντομάτες.
β/Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι,κάνουμε μία λακουβίτσα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την πορτοκαλάδα, το πετιμέζι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις ελιές, τις λιαστές ντομάτες, τη ρίγανη, το κόλιανδρο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούνε τα υλικά και να αποκτήσουμε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη.
γ/Λαδώνουμε ένα ταψάκι, απλώνουμε τη ζύμη, την πατάμε λίγο με τα δάκτυλα μας, την χαράζουμε και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου, να ροδοκοκκινίσει.
Καλή επιτυχία