Γυρίζοντας από την λαϊκή ακουμπούσε όλες τις τσάντες πάνω στο ξύλινο τραπέζι της αστραφτερής κουζίνα της, τις άνοιγε μία – μία έπαιρνε τα φρούτα και λαχανικά της, τα έπλενε και τα τοποθετούσε στην θέση τους. Την Ευρυδίκη την θαυμάζαμε όλες στην οδό Θεμιστοκλέους γιατί δεν ήταν μόνο η τέλεια νοικοκυρά που είχε πάντα το σπίτι της αστραφτερό, αλλά γιατί ήξερε να διαχειρίζεται όλες τις ανάγκες του νοικοκυριού της, ήξερε να ράβει τα ρούχα της, ήξερε να μαγειρεύει νόστιμα. Θυμάμαι πως έκανε και εβδομαδιαίο μενού, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη… Η Ευρυδίκη είχε το ξεχωριστό ταλέντο της σωστής νοικοκυράς. Είχε όμως και ξεχωριστό ταλέντο στο να μας φτιάχνει σπιτικά γλυκάκια. Και σαν τώρα το φθινόπωρο, αγόραζε στην λαϊκή κόκκινα μήλα έφτιαχνε αυτά τα νόστιμα μηλοπιτάκια της με την τραγανή ζύμη κουρού και την γλυκιά γέμιση μήλου, με μέλι, καρύδια και σταφίδες, μας καλούσε για ελληνικό καφέ και μας τα κερνούσε….
Υλικά
Για την ζύμη
½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
200 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1 αυγό
Μια πρέζα αλάτι
Για την γέμιση
4 κόκκινα μήλα
1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. της σούπας μέλι
1 φλιτζανάκι του καφέ κορινθιακή σταφίδα
1 φλιτζανάκι του καφέ καρύδια θρυμματισμένα
1 κουτ. του γλυκού τριμμένη κανέλλα
1 πρέζα τριμμένο γαρύφαλλο
Για το πασπάλισμα
Ζάχαρη κρυσταλλική
Κανέλλα τριμμένη
Παρασκευή
Α) Καθαρίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα τρίβουμε από το χοντρό μέρος του τρίφτη, τα βάζουμε σε ένα τρυπητό και τα στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας να φύγουν τα πολλά υγρά.
Β) Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, ρίχνουμε το τριμμένο μήλο, το μέλι και σοτάρουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του μήλου, αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε την σταφίδα, τα καρύδια, την κανέλλα, το γαρύφαλλο ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη.
Γ) Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, το αλάτι, το αυγό και τα ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη.
Δ) Ανοίγουμε την ζύμη σε λεπτό φύλλο και με ένα ποτήρι του ουίσκι κόβουμε στρογγυλά κομμάτια. Η ζύμη που περισσεύει γύρω από τα κομμάτια την μαζεύουμε, την ξαναπλάθουμε και την ανοίγουμε πάλι σε φύλλο μέχρι να μας τελειώσει.
Ε) Παίρνουμε από 1 κουταλάκι του γλυκού γέμιση, τη βάζουμε σε κάθε κομμάτι ζύμης, το διπλώνουμε στην μέση και με ένα μεγάλο πιρούνι πιέζουμε τις άκρες να κλείσει.
Ζ) Σε ένα ταψί βάζουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε τα μηλοπιτάκια μας. Ψήνουμε στους 180 °C για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρώμα. Συνεχίζουμε μέχρι να ψήσουμε όλα τα μηλοπιτάκια μας. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλλα.