Η εκλεκτή παστουρμαδόπιτα της Μυρσίνης
Γελούσαμε με την κυρά Μυρσίνη και περνούσαμε υπέροχα. Γυναίκα στα ογδόντα
τρία ήταν μα έκανε παρέα με όλες τις γειτόνισσες της οδού Θεμιστοκλέους
ακόμα ,ακόμα και με την μικρή Παρασκευούλα. Η κυρά Μυρσίνη μας διηγούνταν
ιστορίες από την ζωή της και εμείς γελούσαμε.. Την θυμάμαι εκείνη την ημέρα
που καθόμασταν στην κουζίνα της, μας κέρασε παστουρμαδόπιτα όταν μας έλεγε
«Όσο για τους άντρες, τι να σας πω, όσο τους προσέχεις, δεν σου δίνουν
σημασία, δεν σε εκτιμούν. Που λέτε, κορίτσια μου, εγώ τον πρόσεχα και του
έβαζα στο φαγητό του λίγο αλάτι. Του μαγείρευα και του έδινα και φαγητό
μαζί του, στην δουλειά και, που λέτε, σαν αυτός σχόλαγε και γύριζε στο
σπίτι, μου έλεγε “Μου το είπανε εμένα, πως μπορώ και το τρώω το φαγητό έτσι
ανάλατο;” Ίσως να του το έλεγε καμία τσαπερδόνα στο εργοστάσιο που να ξέρω;
Ήμουν εκεί; Ο Θεός και η ψυχή του το ξέρουν. “Έτσι είσαι, Μήτσο μου;” είπα
και εγώ, “τώρα θα δεις”. Έτσι άρχισα και εγώ να του ρίχνω στο φαγητό του
πολύ αλάτι. “Ανάλατο σου λένε Μήτσο μου; Την γυναίκα σου που σε αγαπάει και
σε προσέχει δεν την εκτιμάς Ορίστε λοιπόν Μήτσο μου, φάε αλάτι”. Δεν μου
ξαναείπε τίποτα και εγώ δεν νοιώθω τύψεις. Αφού άκουγες τους άλλους Μήτσο
μου… Έτσι τον έχασα. Που λέτε, κορίτσια μου, οι άντρες θέλουν κοροϊδία ,
μα αυτό, είναι τέχνη».
Υλικά
2 έτοιμα φύλλα σφολιάτας
200 γρ. παστουρμάς σε φέτες
300 γρ. κασέρι 150 γρ λιαστή ντομάτα σε ελαιόλαδο
150 γρ κόκκινη ψητή πιπεριά σε βάζο (τουρσί)
1 πρέζα κοκκινοπίπερο
1 αυγό
Μαύρο σουσάμι (μαυροκούκι)
Παρασκευή
α/ Τρίβουμε το κασέρι . Ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες και τις πιπεριές
β/ Σε ένα ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τοποθετούμε το ένα φύλλο σφολιάτας
Προσθέτουμε σε όλη την επιφάνεια το κεφαλοτύρι και από πάνω τοποθετούμε την μια δίπλα στην άλλη τις φέτες του παστουρμά. Τέλος ρίχνουμε ανέμελα τις λιαστές ντομάτες και τις πιπεριές . Πασπαλίζουμε με το κοκκινοπίπερο και σκεπάζουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο.
γ/ Χτυπάμε το αυγό και αλείφουμε το φύλλο . Πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι .
δ/Κόβουμε την πίτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για μια ώρα περίπου να ροδοκκοκκινίσει.