Υλικά
½ κιλό αλεύρι σκληρό
¾ της κούπας ελιές
¼ της κούπας ελαιόλαδο συν επιπλέον για το ταψί
1 κουτ. του γλυκού αλάτι
1 κουτ .του γλυκού ζάχαρη
1 κουτ .του γλυκού σόδα μαγειρική
1 κούπα φρέσκο στυμμένο πορτοκάλι
1 κουτ .του γλυκού ρίγανη
Παρασκευή
α/Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις ψιλοκόβουμε.
β/Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι ,τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Κάνουμε μία λακούβιτσα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Βάζουμε τη σόδα στην πορτοκαλάδα και τη ρίχνουμε αμέσως στο μπολ.
Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι με γρήγορες κινήσεις να τα απορροφήσει το αλεύρι , προσθέτουμε τις ελιές, τη ρίγανη και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούνε και να
αποκτήσουμε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη.
γ/Λαδώνουμε ένα ταψάκι, απλώνουμε τη ζύμη , την πατάμε λίγο με τα δάκτυλα μας, την χαράζουμε και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου να ροδοκοκκινίσει.
Μυστικό
Χρησιμοποιούμε σκληρό αλεύρι γιατί είναι ελαστικό και δίνει στην ελιόπιτα μας περισσότερο όγκο.