“Σαν ψάρευε ο Ηλίας καλαμάρια, μας καλούσε σπίτι του για φαγητό”

Τα έφτιαχνε γεμιστά, έβαζε και σταφίδα, έβαζε και κουκουνάρι. Δεν ήταν λίγες οι φορές που αναρωτιόμουν εάν το έκανε για να δείξει την ικανότητα του σαν ψαράς ή την ικανότητα του σαν μάγειρας. Κάθε φορά έλεγα να τον ρωτήσω μα ποτέ δεν τον ρώτησα.

Κάθε φορά απολάμβανα τα φρέσκα του καλαμάρια, κάθε φορά απολάμβανα την νοστιμιά του φαγητού του.”

Αντωνία

Υλικά

1200 γρ. καλαμάρια (5-6 περίπου )

½ κούπα ελαιόλαδο

2 ξερά μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένα

½ κούπα ρύζι καρολίνα

1 φλιτζανάκι του καφέ σταφίδα Κορινθιακή

1 φλιτζανάκι του καφέ κουκουνάρι

1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια με το χυμό τους (400 γρ.)

Αλάτι – μαύρο πιπέρι

½ κουτ. του γλυκού κοκκινοπίπερο

½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κρασοπότηρο λευκό κρασί

Παρασκευή

Α) Καθαρίζουμε, πλένουμε τα καλαμάρια και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια τους.

Β) Σε ένα τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, το ρύζι, την σταφίδα, το κουκουνάρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι – πιπέρι, το κοκκινοπίπερο, το μαϊντανό ανακατεύοντας. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Γ) Γεμίζουμε τα καλαμάρια με την γέμιση, τα αραδιάζουμε σε ένα πυρέξ, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κρασί, αλάτι – μαύρο πιπέρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 oC για 40-45 λεπτά περίπου να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.

Μυστικό : Δεν ρίχνουμε ζάχαρη στην ντομάτα γιατί το φαγητό περιέχει την σταφίδα και ισορροπεί την οξύτητα της.

Author

Σχολια