Ανδριώτικη φουρτάλια
Η παραδοσιακή συνταγή θέλει λουκάνικα Ανδριώτικα μέσα σε γλίνα* με την οποία σιγοψήνουμε τις πατάτες τις οποίες ταράζουν* που και που, ρίχνουνε και ματζουράνα.
Υλικά
800 γρ. πατάτες
2 λουκάνικα
6 αυγά χωριάτικα
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
½ κουταλάκι του γλυκού ξηρό δυόσμο
½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
Αλάτι – μαύρο πιπέρι
Παρασκευή
Α) Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ψιλές φέτες (ροδέλες).
Β) Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε τα λουκάνικα και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα αφαιρούμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Γ) Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε τις πατάτες, χαμηλώνουμε την φωτιά και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν ανακατεύοντας προσεχτικά κατά διαστήματα.
Δ) Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε αλάτι – πιπέρι, το δυόσμο και την ρίγανη.
Περιχύνουμε με τα αυγά τις πατάτες, κουνάμε κυκλικά να πάει το αυγό παντού. Με ένα πιρούνι σηκώνουμε την φουρτάλια να δούμε εάν έχει ψηθεί από κάτω, αναποδογυρίζουμε και σιγοψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
Ε) Σερβίρουμε προσθέτουμε από επάνω και τα λουκάνικα.
Μυστικό : Καταλαβαίνουμε ότι τα αυγά είναι φρέσκα αν τα βυθίσουμε σε νερό και δεν ανέβουν στην επιφάνεια αλλά μένουν στον πάτο.
Γλίνα: Χοιρινό λίπος
Ταράζουν : (Κουνάνε)