Καλή Σαρακοστή με νηστίσιμες ξεχωριστές και γευστικές συνταγές.
Υλικά
1 κιλό μύδια με το κέλυφος
¼ της κούπας ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες με το χυμό τους (400γρ)
1 κουτ. της σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
½ κούπα λευκό κρασί
½ κούπα ζωμό από τα μύδια
1-2 φύλλα δάφνη
1 πρέζα κοκκινοπίπερο
Αλάτι- μαύρο πιπέρι
Μαϊντανό για το πασπάλισμα.
Παρασκευή
Α) Πλένουμε πολύ καλά τα μύδια και αφαιρούμε τα μουστάκια τους.
Β) Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα μύδια με νερό μέχρι να τα σκεπάσει, ρίχνουμε λίγο αλάτι και βράζουμε από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός για 2-3 λεπτά.
Γ) Κρατάμε ½ κούπα ζωμό και τα σουρώνουμε, πετάμε όσα μύδια δεν άνοιξαν κρατάμε 10-12 με το κέλυφος και στα υπόλοιπα αφαιρούμε την σάρκα τους.
Δ) Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και σοτάρουμε, προσθέτουμε την ντομάτα, το πελτέ την ζάχαρη ανακατεύοντας. Προσθέτουμε αλάτι – πιπέρι, την δάφνη, το κοκκινοπίπερο συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Ε) Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμησθεί προσθέτοντας το ζωμό, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Προσθέτουμε τα μύδια ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά ακόμη μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να μείνει το φαγητό με το λάδι του.
ΣΤ) Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε.