Για όσους νηστεύουν την Μεγάλη Γιορτή των Χριστουγέννων προτείνω μια νηστίσιμη και νόστιμη συνταγή. Γιατί και η νηστεία έχει γαστρονομική άποψη.
Υλικά
2 κιλά μύδια φρέσκα
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ κουτ. γλυκού τριμμένο τζίνζερ
1 κουτ. σούπας τριμμένο κουρκουμά
1 κούπα ρύζι καρολίνα
4 κούπες ζωμό από τα μύδια που βράσαμε
1 φλιτζανάκι του καφέ ούζο
Αλάτι – μαύρο πιπέρι
2 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
Παρασκευή
Α) Πλένουμε καλά τα μύδια, αφαιρούμε το μουστάκι τους και τα βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό για 5-6 λεπτά. Τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και πετάμε αυτά που δεν άνοιξαν. Βγάζουμε την ψίχα τους από τα κελύφη και την αφήνουμε στην άκρη.
Β) Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το τζίνζερ , τον κουρκουμά, το ρύζι , αλάτι πιπέρι και ανακατεύουμε.
Γ) Σβήνουμε με το ούζο, αφήνουμε να εξατμησθεί και προσθέτουμε λίγο από το ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πιει το ρύζι όλο το υγρό. Προσθέτουμε σιγά – σιγά το ζωμό ανακατεύοντας συνέχεια το ριζότο για 20 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τα μύδια ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με τον άνηθο.