Υλικά
½ κιλό φάβα Φενεού
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας κάπαρη ψιλοκομμένη
2 φέτες ψωμί σε ψίχουλα
2 κουτ. γλυκού ξέρη ρίγανη
1 κουτί ντομάτα κονκασέ με το χυμό της
1 κουτ. γλυκού κοκκινοπίπερο
1 αυγό
½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλεύρι όσο πάρει (2 κούπες περίπου)
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Παρασκευή
Α) Bάζουμε την φάβα σε μπόλικο νερό να βράσει. Ξαφρίζουμε χαμηλώνουμε τη φωτιά προσθέτουμε το αλάτι και σιγοβράζουμε μέχρι να χυλώσει 40-45 λεπτά περίπου. Την σουρώνουμε και με ένα πιρούνι την λιώνουμε αρκετά.
Β) Σε ένα μπολ βάζουμε την φάβα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την κάπαρη, το ψωμί, το ελαιόλαδο, την ρίγανη, το κοκκινοπίπερο, την ντομάτα, το αυγό, το μαϊντανό και ανακατεύουμε τα υλικά. Συμπληρώνουμε το αλεύρι σιγά-σιγά μέχρι να γίνει το μίγμα ένας μέτριος χυλός.
Γ) Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ηλιέλαιο να κάψει, παίρνουμε μία μία κουταλιά χυλό και το ρίχνουμε στο τηγάνι. Αφήνουμε να ροδίσει από την μία πλευρά και γυρίζουμε και από την άλλη.
Δ) Βγάζουμε τις φαβοκεφτέδες ,τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε.
Συνοδεύονται υπέροχα με σάλτσα από στραγγιστό γιαούρτι ανακατεμένο με ελαιόλαδο και κοκκινοπίπερο.
Φάβα: Η φάβα ένας Ελληνικός διατροφικός θησαυρός. Είναι όσπριο που προέρχεται από το φυτό λαθούρι και έχει ωχρό κίτρινο χρώμα και από τον αρακά με πράσινο χρώμα.
Είναι θρεπτικό και υγιεινό φαγητό με μεγάλη διατροφική αξία και λίγες θερμίδες.
Η πιο γνωστή φάβα είναι της Σαντορίνης όπου την συναντάμε από την αρχαιότητα και χαρακτηρίζεται με την ¨Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης¨.
Εξαιρετική είναι και η φάβα Φενεού χάρη στην πλούσια μορφολογία του εδάφους .
Τη χρησιμοποιούμε σε μορφή πουρέ με κρεμμύδι, ελαιόλαδο και ελιές, αλειμμένη πάνω σε ψωμί, σε κεφτέδες και η γνωστή ¨παντρεμένη¨ με την κόκκινη σάλτσα.
Τρώγεται ευχάριστα ζεστή αλλά και κρύα.
Καταναλώνεται περισσότερο το καλοκαίρι και σε περίοδο νηστείας. Συνοδεύεται υπέροχα με ποτά όπως το τσίπουρο, το ούζο, την ρετσίνα.