Υλικά για 4 άτομα
12 μέτριες γαρίδες ½ κιλό περίπου
1/2 κιλό μύδια με το κέλυφος
300 γρ. χωριάτικα λουκάνικα
300 καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
¼ κούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
200 γρ. ρύζι καρολίνα
1 κουτί ντομάτα ψιλοκομμένη (400γρ)
1 κουτ. σούπας κοφτή ζάχαρη
1 πρέζα Kρόκο Κοζάνης
½ κουτ. γλυκού κοκκινοπίπερο
Αλάτι- μαύρο πιπέρι
1 κούπα λευκό κρασί
6 λιαστές ντομάτες σε λάδι ψιλοκομμένες
2 κόκκινες ψητές πιπεριές σε βαζάκι
½ κούπα μαϊντανό
Παρασκευή
Α) Βράζουμε τις γαρίδες και τα μύδια σε 1 ½ λίτρο αλατισμένο νερό για 4-5 λεπτά. Με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε τα αφήνουμε στην άκρη και σουρώνουμε τον ζωμό.
Β) Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τα μύδια από τα κελύφη, αφήνουμε 10 ολόκληρα μύδια και 6 γαρίδες.
Γ) Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί προσθέτουμε τα λουκάνικα ,σοτάρουμε 1-2 λεπτά τα βγάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη
Δ) Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τα καλαμαράκια και σοτάρουμε. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας. Ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει. Βάζουμε το αλάτι-πιπέρι , το κρόκο , το κοκκινοπίπερο την ντομάτα και την ζάχαρη ανακατεύοντας.
Ε) Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμησθεί. Προσθέτουμε λίγο-λίγο ζωμό χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι 15 λεπτά περίπου.
Βάζουμε τις καθαρισμένες γαρίδες, την ψίχα από τα μύδια, το λουκάνικο, τις λιαστές ντομάτες, τις πιπεριές και τον μαϊντανό, προσθέτουμε εάν χρειαστεί λίγο ζωμό ακόμη και αφήνουμε να ομογενοποιηθούν οι γεύσεις 5 λεπτά ακόμη,
Ζ) Τέλος τοποθετούμε κυκλικά στο τηγάνι τις ολόκληρες γαρίδες, τα μύδια και αποσύρουμε.
Σημείωση:Αν βρίσκεστε σε περίοδο νηστείας, απλώς παραλείψτε το λουκάνικο
Η συνταγή αυτή παρουσιάστηκε στο περιοδικό ΟLIVE στο τεύχος Μαρτίου.