Υλικά
500 γρ. γαύρο
1 μέτριο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι-πιπέρι
1 κούπα λευκό κρασί
½ κούπα μαυροδάφνη
1 κουτί ντομάτα τριμμένη
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
2 κουτ. σούπας κάπαρη
Ψιλοκομμένο μαϊντανό
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Αλεύρι
Παρασκευή
Α) Καθαρίζουμε πλένουμε, αλατίζουμε και αλευρώνουμε το γαύρο.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα ψάρια μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τα αφαιρούμε τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και τα αφήνουμε στην άκρη.
Β) Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι-πιπέρι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Γ) Σβήνουμε με το κρασί αφήνουμε να εξατμησθεί, προσθέτουμε την μαυροδάφνη, την ντομάτα, την ζάχαρη, την ρίγανη, την κάπαρη προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και σιγοβράζουμε την σάλτσα 15 λεπτά περίπου.
Δ) Προσθέτουμε το γαύρο στην σάλτσα και μαγειρεύουμε ακόμη για 3-4 λεπτά να ενωθούν οι γεύσεις.
Ε) Αποσύρουμε από την φωτιά ρίχνουμε τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
Σημείωση.
Το φαγητό αυτό τρώγεται κρύο και ζεστό. Είναι θαυμάσιος μεζές για τσίπουρο.