Χωριάτικη πίτα με χυλοπίτες μυζήθρα και φέτα
Αγαπημένοι μου φίλοι οι πίτες είναι ένα φαγάκι της ανάγκης, με λίγα υλικά και με πολλή αγάπη δημιουργούμε ένα νόστιμο φαγάκι για να χορτάσει η οικογένεια μας. Η θεία μου η Τζόγια έφτιαχνε αυτή την πίτα για να χορτάσει τους νεαρούς της, τους κανακάρηδες της, τα ξαδέλφια μου δηλαδή… και για μένα είναι μία από τις αγαπημένες μου πίτες παντός καιρού…
Υλικά
για το φύλλο
¾ της κούπας χλιαρό νερό
½ κουτ του γλυκού αλάτι
2 κουτ της σούπας ξύδι
¼ της κούπας ελαιόλαδο
1/2 κουτ του γλυκού μέλι
Αλεύρι όσο πάρει ½ κιλό περίπου
Για την γέμιση
1/2 κιλό χυλοπίτες
300 γρ ξερή μυζήθρα
200 γρ φέτα
200 γρ στραγγιστό γιαούρτι
1 κούπα γάλα
4 αυγά
4 κουτ της σούπας ελαιόλαδο
Μαύρο πιπέρι
Παρασκευή
α)Ετοιμάζουμε την ζύμη. Σε μΊα λεκανίτσα βάζουμε το νερό, προσθέτουμε το ελαιόλαδο,το ξύδι,το αλάτι,το μέλι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά- σιγά το αλεύρι και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσει το αλεύρι τα υγρά. Αφαιρούμε το πιρούνι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να πάρουμε μία εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε στην άκρη.
β)Βράζουμε τις χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό και τις αποσύρουμε 2 λεπτά νωρίτερα από τις αναγραφόμενες οδηγίες χρήσης του πακέτου.Τις σουρώνουμε και τις ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
γ)Από το χονδρό μέρος του τρίφτη τρίβουμε την μυζήθρα και την φέτα. Χτυπάμε τα αυγά μέσα σε ένα μπολ. Στην κατσαρόλα με τις χυλοπίτες προσθέτουμε τα τυριά το γιαούρτι,το γάλα,τα αυγά,το μαύρο πιπέρι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
δ)Χωρίζουμε τη ζύμη στην μέση και ανοίγουμε δύο φύλλα, αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και στρώνουμε το πρώτο φύλλο, ρίχνουμε την γέμιση ισόπαχα και στρώνουμε από επάνω το δεύτερο φύλο και το ενώνουμε με το κάτω φύλλο. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια της πίτας με ελαιόλαδο.
ε) Χαράζουμε την πίτα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Καλή επιτυχία