Για το χταπόδι
Υλικά
1 χταπόδι 800 γρ. περίπου
½ κούπα λευκό ξηρό κρασί
1 φύλλο δάφνης
1 κουτ. γλυκού κόκκους μαύρο πιπέρι
Για την σάλτσα
¼ της κούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι – μαύρο πιπέρι
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού μπαχάρι σκόνη
½ κουτ. γλυκού κοκκινοπίπερο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
½ κούπα λευκό κρασί
2 κουτ. σούπας κάπαρη τουρσί
Παρασκευή
Α) Πλένουμε το χταπόδι καλά και αφαιρούμε την κουκούλα.
Β) Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι ολόκληρο το κρασί, την δάφνη, τους κόκκους πιπέρι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά να μισομαλακώσει το χταπόδι. Το αφαιρούμε, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε κομμάτια 2 εκατοστών.
Γ) Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλάτι – πιπέρι ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το πελτέ, την ζάχαρη, το μπαχάρι, το κοκκινοπίπερο, το σκόρδο και σοτάρουμε 1-2 λεπτά.
Δ) Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμησθεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τα κομμάτια του χταποδιού, την κάπαρη ,λίγο ζεστό νερό, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε 15-20 λεπτά να μείνει με το λάδι της.