“Γιόρταζε η Χριστιανοσύνη την γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής , γιόρταζε και η Πηγή την ονομαστική της εορτή. Και άνοιγε το σπίτι της η Πηγή και έφτιαχνε καλούδια και άνοιγε φύλλο η Πηγή και έφτιαχνε πίτα, τυρόπιτα με πολλά αυγά , μαύρο πιπέρι και άνηθο …”
Υλικά
για τη ζύμη
1/2 κιλού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. της σούπας αλάτι
1/2 φλιτζάνι του καφέ τσίπουρο
1/4 της κούπας ελαιόλαδο συν για το άλειμμα του φύλλου
χλιαρό νερό όσο πάρει ( περίπου 3/4 της κούπας )
για τη γέμιση
350 γρ. φέτα
150 γρ. γραβιέρα
4 αυγά χωριάτικα
1/2 κούπας γάλα εβαπορέ
1/4 της κούπας άνηθο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
μαύρο πιπέρι
Παρασκευή
Α) Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε , κάνουμε μια λακουβίτσα , ρίχνουμε το ελαιόλαδο , το τσίπουρο, σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη σχεδόν σφιχτή .. Σκεπάζουμε την ζύμη και ετοιμάζουμε την γέμιση.
Β)Τρίβουμε στον τρίφτη τα τυριά , χτυπάμε τα αυγά και ψιλοκόβουμε τον άνηθο . Σε ένα μπολ βάζουμε τα τυριά , τα αυγά , το γάλα ,τον άνηθο , το ελαιόλαδο και το πιπέρι και ανακατεύουμε .
Γ)Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες και ανοίγουμε φύλλα. Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και στρώνουμε το πρώτο φύλλο .Ρίχνουμε την γέμιση ισόπαχα , στρώνουμε από επάνω το δεύτερο φύλλο , το αλείφουμε με ελαιόλαδο ,χαράζουμε , ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε την πίτα στους 200 C για μία ώρα περίπου μέχρι να πάρει χρώμα.