Ιδέες για Σαρακοστιανή κουζίνα
Υλικά
1500 γρ. σουπιές
750 γρ. χόρτα άγρια (πχ. Σέσκουλα, λάπατα, καυκαλήθρες , μυρώνια κ.τ.λ.)
½ κούπα ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
2-3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 πρέζα κοκκινοπίπερο
1 κονσέρβα ντομάτες αποφλοιωμένες με το χυμό τους (400γρ)
1 κούπα λευκό κρασί
Παρασκευή
Α) Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις σουπιές σε κυβάκια. Χτυπάμε τις αποφλοιωμένες ντομάτες στο μπλέντερ να γίνουν πουρέ (πολτός).
Β) Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε τις σουπιές και σοτάρουμε ελαφρά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε αλάτι-μαύρο πιπέρι, το κοκκινοπίπερο, το πελτέ ντομάτας, την ζάχαρη συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Γ) Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμησθεί, προσθέτουμε το πολτό ντομάτας, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές.
Δ) Προσθέτουμε σιγά – σιγά τα χόρτα , προσθέτουμε ένα χρειασθεί λίγο ζεστό νερό ακόμη και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα και να μείνει το φαγητό με το λάδι του.