Ο Γενάρης είναι ο μήνας που φτιάχνουμε τις περισσότερες πίτες, ίσως επειδή κάνει κρύο και είμαστε περισσότερο μέσα στο σπίτι; ίσως επειδή είναι πληθώρα τα χόρτα; Και τι να πρωτοπείς για τις πίτες; Μπορείς να πάρεις ένα κομμάτι στο δεκατιανό σου. Δίνεις στο παιδί στο σχολείο του. Είναι ένα ωραίο ορεκτικό σε ένα γιορτινό τραπέζι. Είναι πλήρες φαγητό…

Πρασοσπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο

Ο συνδυασμός πράσο με σπανάκι είναι ακαταμάχητος

Υλικά
Για την ζύμη
1 κούπα χλιαρό νερό
¼ της κούπας ελαιόλαδο συν για το άλειμμα του ταψιού και του επάνω φύλλου.
¼ της κούπα λευκό κρασί
αλάτι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει περίπου ½ κιλό

Για την γέμιση
600 γρ πράσα
½ κιλό σπανάκι
300 γρ φέτα
2 αυγά
¼ της κούπας ελαιόλαδο
6 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ κούπα φρέσκο άνηθο
Μαύρο πιπέρι
1 πρέζα κοκκινοπίπερο

Παρασκευή
α)Σε μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρασί, το αλάτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σιγά – σιγά το αλεύρι και με ένα πιρούνι συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφήσει το αλεύρι το νερό. Αφαιρούμε το πιρούνι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να πάρουμε μία ζύμη εύπλαστη και μαλακή. Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε στην άκρη.

β)Καθαρίζουμε και πλένουμε το πράσο. Κόβουμε σε λεπτές ροδέλες το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος, το ζεματάμε σε βραστό νερό για πέντε λεπτά και το σουρώνουμε. Καθαρίζουμε, πλένουμε το σπανάκι, το ψιλοκόβουμε και ρίχνουμε αλάτι. Ανακατεύουμε και με τα χέρια μας και το πιέζουμε να βγάλει τα περισσότερα υγρά του. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Θρυμματίζουμε την φέτα.

γ) Σε ένα μπολ βάζουμε το πράσο το σπανάκι τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο Προσθέτουμε την φέτα, τα αυγά, το μαύρο πιπέρι, το κοκκινοπίπερο και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

δ)Χωρίζουμε την ζύμη μας σε δύο μέρη και ανοίγουμε δύο φύλλα. Αλείφουμε το ταψί με ελαιόλαδο και απλώνουμε το ένα φύλλο. Ρίχνουμε την γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Βάζουμε το δεύτερο φύλλο από πάνω να σκεπάσει την γέμιση. Αλείφουμε το φύλλο με ελαιόλαδο και χαράζουμε.

ε)Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, ραντίζουμε με νερό την πίτα και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να μην κολλάει στο ταψί.

Σημείωση: Εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την ζύμη μας αργότερα, μπορούμε να την καλύψουμε με μεμβράνη για να μην στεγνώσει.

Καλή επιτυχία

Αντωνία.

Author

Σχολια