Και όταν αρχίζουν να πέφτουν τα φύλλα στο μυαλό μου αρχίζουν να έρχονται και τα όσπρια και αυτά που λαχταρώ είναι οι γίγαντες, οι παραδοσιακοί γίγαντες της μαμάς μου στο φούρνο, με το μπόλικο ελαιόλαδο, τα γλυκά κρεμμύδια, το σκορδάκι, γίγαντες μελωμένοι, γίγαντες σαν κάστανο…

Υλικά
500 γρ.γίγαντες
½ κούπα ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδου κομμένες σε φετάκια
1 κουτί ντομάτες ψιλοκομμένες με το χυμό τους (400γρ)
1 κουτ της σούπας πελτέ ντομάτας
½ κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 πρέζα κοκκινοπίπερο
1 κουτ. του γλυκού πετιμέζι
½ κούπα λευκό κρασί
Αλάτι- μαύρο πιπέρι

Παρασκευή
α)Μουλιάζουμε τους γίγαντες σε νερό 10-12 ώρες να φουσκώσουν, τους σουρώνουμε και
τους βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να βράσουν για 1 περίπου ώρα μέχρι να μαλακώσουν.

β)Βγάζουμε τους γίγαντες από την κατσαρόλα και τους βάζουμε σε ένα πυρίμαχο ταψί.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις ντομάτες, το πελτέ, το πετιμέζι,
αλάτι – μαύρο πιπέρι, το κοκκινοπίπερο, τον μαϊντανό, το κρασί, μια κούπα ζεστό νερό και ανακατεύουμε καλά.

γ)Ψήνουμε το φαγητό στους 200 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα και ένα τέταρτο περίπου μέχρι να μείνει με το λάδι του.

Καλή επιτυχία

Author

Σχολια