Υλικά
1200 γρ. μοσχάρι σπάλα
1/3 κούπας ελαιόλαδο
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετάκια
Αλάτι- μαύρο πιπέρι
1 κουτ. γλυκού μπαχάρι σκόνη
1 κούπα λευκό ξηρό κρασί
½ κούπα Μαυροδάφνη Πατρών
4 καρότα κομμένα σε φετάκια
1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
1 κουτ. γλυκού ξηρό θυμάρι
Παρασκευή
Α) Κόβουμε σε μερίδες το μοσχάρι . Σε πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί προσθέτουμε το μοσχάρι, το μπαχάρι, το πιπέρι, αφήνουμε να ροδίσει καλά και από τις δύο πλευρές.
Β) Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμισθεί , προσθέτουμε την μαυροδάφνη λίγο ζεστό νερό να σκεπάσει το κρέας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας 45 λεπτά περίπου.
Γ) Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα καρότα, το πελτέ, το θυμάρι, το αλάτι. Συμπληρώνουμε ζεστό νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα και να μείνει το φαγητό με την σάλτσα του.
Συνοδεύεται υπέροχα με τηγανιτές πατάτες.
Μαυροδάφνη Πατρών: Η Mαυροδάφνη είναι ένα διάσημο γλυκό κρασί που η ιστορία του ξεκινά από το 1861.
Ο ιδρυτής του ο Γουστάβος Κλάους ο οποίος το δημιούργησε για να τιμήσει την αρραβωνιαστικιά του Δάφνη μια μελαχρινή κοπέλα με μαύρα μάτια που χάθηκε πρόωρα.
Παράγεται από παραδοσιακές ποικιλίες που καλλιεργούνται σε ελεγχόμενες ζώνες της Πάτρας. Παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια αποκτώντας πλούσια γλυκιά γεύση και χαρακτηριστικό πυκνό άρωμα.
Είναι κρασί με ¨Προστατευόμενη ονομασία Προέλευσης¨ .
Το χρησιμοποιούμε μέσα σε φαγητά για την γλυκιά γεύση του αλλά και σε γλυκά για το πυκνό άρωμα του.
Το πίνουμε τόσο σαν συνοδευτικό φαγητού όσο και σαν απεριτίφ.
Συνοδεύει υπέροχα τυριά, ξηρούς καρπούς και ξηρά φρούτα.
Πίνεται σε θερμοκρασία 10 βαθμούς Κελσίου.