10 Μελιτζάνες Τσακώνικες
6 μέτρια κρεμμύδια
6 μέτριες ώριμες σφικτές ντομάτες
½ ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
1 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
Αλάτι-μαύρο πιπέρι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτα
3 σκελίδες σκόρδο
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
½ ματσάκι μαϊντανό
Παρασκευή
Α ) Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις χαράζουμε σε δύο πλευρές κατά μήκος. Τις βάζουμε σε νερό με αλάτι και τις αφήνουμε μισή ώρα. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Αφαιρούμε την φλούδα από τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρά καρεδάκια. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το μαϊντανό.
Β) Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια το αλάτι – πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το κρασί την ντομάτα το σκόρδο το πελτέ τη ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει η σάλτσα με το λάδι της.
Γ) Στύβουμε καλά τις μελιτζάνες από το νερό να στραγγίσουν. Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και τις αραδιάζουμε σε ταψί. Γεμίζουμε με τη σάλτσα τις χαραματιές της μελιτζάνας και ψήνουμε σε φούρνο στους 200 οC για μια ώρα περίπου.