Ένας εξαίσιος μεζές για την βραδιά της Τσικνοπέμπτης
Υλικά
600 γρ. χοιρινό σπάλα
¼ της κούπας ελαιόλαδο
300 γρ. πράσα μόνο το άσπρο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
Αλάτι-μαύρο πιπέρι
½ κουτ. του γλυκού κοκκινοπίπερο
1 κούπα λευκό κρασί
2 κουτ. σούπας βούτυρο
Χυμό από ½ λεμόνι
Παρασκευή
Α) Κόβουμε σε μπουκίτσες το χοιρινό. Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες και το κρεμμύδι σε φέτες .
Β) Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε τις μπουκιές χοιρινού, το κοκκινοπίπερο και τσιγαρίζουμε αρκετά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Γ) Αφαιρούμε το χοιρινό από το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε τα κρεμμύδια , τα πράσα προσθέτουμε αλάτι – πιπέρι και σοτάρουμε αρκετά έως ότου μαραθούν.
Δ) Σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγομαγειρεύουμε έως ότου μαλακώσει το κρέας, αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε να δέσει η σάλτσα, ρίχνουμε το λεμόνι και σερβίρουμε.
Συνοδεύεται υπέροχα με παγωμένη ρετσίνα.