Υλικά
Για τα κεφτεδάκια
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
¼ της κούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
1 αυγό χωριάτικο
1/3 της κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουτ του γλυκού ξερό δυόσμο
2 κουτ. του γλυκού ξερή ρίγανη
Αλάτι – μαύρο πιπέρι
Μία πρέζα κοκκινοπίπερο
Αλεύρι για το αλεύρωμα
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.
Για την σάλτσα
1 κιλό φρέσκες ώριμες ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδου τριμμένες στον τρίφτη
¼ της κούπας ελαιόλαδο
½ κουτ. του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι – μαύρο πιπέρι
Για τα μακαρόνια
½ κιλό μακαρόνια Νο6
4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Κεφαλοτύρι για το πασπάλισμα
Παρασκευή
Α) Μουλιάζουμε το ψωμί στο νερό, αφαιρούμε την κόρα και στύβουμε καλά την ψίχα.
Β) Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ελαιόλαδο, την ψίχα του ψωμιού το αυγό, το μαϊντανό, τον δυόσμο , την ρίγανη, το αλάτι – μαύρο πιπέρι, το κοκκινοπίπερο και ζυμώνουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Γ) Πλάθουμε κεφτεδάκια τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα αφαιρούμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Δ) Τρίβουμε στον τρίφτη τις ντομάτες και το σκόρδο. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε ελαφρά, προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι – μαύρο πιπέρι, την ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να πιεί τα νερά της, περίπου 15 με 20 λεπτά περίπου, προσθέτουμε τα κεφτεδάκια τα αφήνουμε 2-3 λεπτά να ενωθούν οι γεύσεις και αποσύρουμε.
Ε) Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεις του πακέτου. Τα σουρώνουμε, τα ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε.
Ζ) Σε ένα πιάτο βάζουμε τα μακαρόνια προσθέτουμε από επάνω τα κεφτεδάκια, πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι και σερβίρουμε.