Κουραμπιέδες τραγανοί και αφράτοι
Υλικά
½ κιλό βούτυρο αγελαδινό
1 κούπα ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει 4 με 4 ½ κούπες
Προαιρετικά 1 κούπα σπασμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Παρασκευή
α)Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο τόσο όσο χρειάζεται να λιώσει και το αποσύρουμε.
β)Σε μπολ βάζουμε το βούτυρο, προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη τις βανίλιες και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά – σιγά το αλεύρι και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε. Όταν αρχίζει να βρίσκει αντίσταση το κουτάλι από την ζύμη το αφαιρούμε και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας. Ζυμώνουμε εώς ότου αποκτήσουμε μία ζύμη εύπλαστη και μαλακή.
γ)Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε σχήμα που θέλουμε (στρογγυλούς ή μισοφέγγαρα). Τους βάζουμε σε ταψί όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 Κελσίου για 15 λεπτά περίπου.
Τους αφαιρούμε από το ταψί, τους αφήνουμε να κρυώσουν και μετά πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Σημείωση:
Εάν θέλουμε αμύγδαλα στους κουραμπιέδες θα τα προσθέσουμε στο μπολ όταν θα έχουμε αποκτήσει εύπλαστη και μαλακή ζύμη. Ξαναζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα αμύγδαλα στην ζύμη.
Καλή επιτυχία!
Καλές γιορτές