Αγαπημένοι μου φίλοι , φέτος το καλοκαίρι μαγειρεύουμε με κολοκύθια, πολλά κολοκύθια. Το καλοκαίρι, αγαπημένη εποχή του χρόνου, μας χαρίζει απλόχερα τα κολοκύθια και τα βρίσκουμε παντού , τα βρίσκουμε σε αφθονία. Και εμείς, μπορούμε να αδράξουμε την ευκαιρία αυτή, την δυνατότητα αυτή, να επωφεληθούμε και να δημιουργήσουμε ατέλειωτες συνταγές με αυτά. Συνταγές που θα είναι είτε μόνα τους, είτε με άλλα υλικά, όπως τα λατρεμένα κολοκυθάκια παπουτσάκια…
Υλικά
6 μέτρια κολοκύθια (1400 γρ περίπου)
Για τον κιμά
½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
¼ της κούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
½ κουτ του γλυκού τριμμένο μπαχάρι
1 πρέζα κοκκινοπίπερο
1 κουτ της σούπας πελτέ ντομάτας
Αλάτι – μαύρο πιπέρι
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
½ κουτ του γλυκού πετιμέζι
Για την κρέμα
3 κούπες γάλα
8 κουτ. της σούπας κορν φλάουερ
1 αυγό
1 κουτ της σούπας βούτυρο
100 γρ γραβιέρα τριμμένη συν για το πασπάλισμα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
Αλάτι- μαύρο πιπέρι
Παρασκευή
α/ Πλένουμε και κόβουμε τις άκρες από τα κολοκύθια. Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τα κολοκύθια και όταν αρχίζει να κοχλάζει ρίχνουμε και το αλάτι. Χαμηλώνουμε την φωτιά και τα βράζουμε για 15 με 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Βγάζουμε τα κολοκύθια από το νερό τα κόβουμε στην μέση οριζόντια, με ένα κουταλάκι αφαιρούμε προσεκτικά τους σπόρους και τα αφήνουμε στην άκρη.
β/Σε μία κατσαρολίτσα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε τον κιμά, το μπαχάρι, το μαύρο πιπέρι, το κοκκινοπίπερο και καβουρδίζουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι το σκόρδο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το πελτέ της ντομάτας ,το αλάτι ,το πετιμέζι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμισθεί, προσθέτουμε ζεστό νερό, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε, ελέγχοντας το νερό για 20 με 25 λεπτά μέχρι ο κιμάς να μείνει με το λάδι του .
γ/ Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το κορν φλάουερ και το ανακατεύουμε να διαλυθεί. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα και να κάνει φουσκάλες. Αποσύρουμε από την φωτιά , προσθέτουμε το αυγό ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις. Προσθέτουμε την γραβιέρα, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, το πιπέρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά στην κρέμα.
δ/Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο, βάζουμε τα κολοκύθια το ένα δίπλα στο άλλο και τα γεμίζουμε όλα με τον κιμά. Βάζουμε από επάνω την μπεσαμέλ να καλύψει τον κιμά και πασπαλίζουμε με την γραβιέρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου για 40 με 45 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα το φαγητό μας.