Υλικά

800 γρ. κιμά χοιρινό από σπάλα

¼ της κούπας  ελαιόλαδο

600 γρ. πράσο ψιλοκομμένο

2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

1 κουτ. γλυκού μπαχάρι σκόνη

1 κουτ. γλυκού κοκκινοπίπερο

Αλάτι- μαύρο πιπέρι

1 αυγό

2 κουτ. σούπας πετιμέζι

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο

¼ της κούπας φρυγανιά τριμμένη

½ κιλό φύλλο κρούστας

1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί

Ελαιόλαδο για το άλειμμα του φύλου

Παρασκευή  

Α) Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε τον κιμά,  το μαύρο πιπέρι, το κοκκινοπίπερο, το μπαχάρι και με ένα πιρούνι σοτάρουμε ανακατεύοντας συνέχεια έως ότου ο κιμάς πάρει χρώμα.

Β) Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά.  Σβήνουμε με το κρασί αφήνουμε να εξατμησθεί το αλκοόλ και να σωθούν τα υγρά του κιμά.  Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Γ) Σε ένα μπολ βάζουμε το μίγμα του κιμά, προσθέτουμε το αυγό , το πετιμέζι, το ξύσμα πορτοκάλι, το μαϊντανό , την φρυγανιά και ανακατεύουμε καλά.

Δ) Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί, στρώνουμε τα μισά φύλλα αλείφοντας  τα ένα-  ένα      με ελαιόλαδο, ρίχνουμε το μίγμα του κιμά με τα πράσα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα αφού τα αλείψουμε επίσης με ελαιόλαδο.

Ε) Χαράζουμε την πίτα, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 200 C  για 1 ώρα περίπου.

Η πίτα αυτή γίνεται με χοιρινό κιμά επειδή ταιριάζει με τα πράσα.   Εσείς εάν θέλετε χρησιμοποιήστε μοσχαρίσιο κιμά.

Author

Σχολια