Αγαπημένοι μου φίλοι, οι μέρες μας είναι λίγο περίεργες, συμβαίνουν πολλά, μα… να, σήμερα
το πρωί έβλεπα στη τηλεόραση ειδήσεις όταν πέρασε από μπροστά μου ο γιός μου και με ρώτησε “Τι
θα φάμε σήμερα μαμά”; τότε έκπληκτη, κατάλαβα, συνειδητοποίησα, πως σε όλες τις στιγμές της ζωής μας
το φαγητό μας θα παίζει, θα έχει, σημαντικό λόγο ύπαρξης, σήμερα έχει αυτό της παρηγορίας…
Κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας
Υλικά
800 γρ κιμά κοτόπουλου
1/3 της κούπας ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδου
1 αυγό
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1 κουτ. της σούπας μουστάρδα
1 κουτ . της σούπας ξερή ρίγανη
1 κουτ. της σούπας τριμμένο κόλιανδρο
1 κουτ του γλυκού πάπρικα
½ κουτ του γλυκού κοκκινοπίπερο
Αλάτι ,μαύρο πιπέρι
½ κούπα περίπου τριμμένα παξιμαδάκια κριθαρένια
Αλεύρι για το αλεύρωμα των κεφτέδων
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για την σάλτσα
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες
4 κουτ της σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
Αλάτι-μαύρο πιπέρι.
1 κουτ του γλυκού πελτέ ντομάτας
½ κουτ. γλυκού πετιμέζι
1 κρασοπότηρο άσπρο κρασί.
1 πρέζα κοκκινοπίπερο
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, προαιρετικά
Δημιουργία
α)Τρίβουμε στον τρίφτη το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αυγό, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, τον κόλιανδρο, την πάπρικα, το κοκκινοπίπερο
, αλάτι, μαύρο πιπέρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Προσθέτουμε το τριμμένο παξιμάδι και ζυμώνουμε πολύ καλά
να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
β) Πλάθουμε κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε. Τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια σε μπόλικο ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές
μέχρι να πάρουν χρώμα και να ψηθούν εσωτερικά.
γ)Ετοιμάζουμε την σάλτσα. Τρίβουμε στον τρίφτη τις ντομάτες. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί
προσθέτουμε το κρεμμύδι ,το αλάτι, το σκόρδο, το μαύρο πιπέρι, το κοκκινοπίπερο και σοτάρουμε 1 με 2 λεπτά.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, το πετιμέζι, το κρασί, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε την σάλτσα για 15 λεπτά
περίπου να μείνει με το λάδι της
ε) Σε πιατέλα βάζουμε τα κεφτεδάκια , περιχύνουμε την σάλτσα και σερβίρουμε
΄ Μπορούμε να τα συνοδέψουμε με ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανητές
Καλή επιτυχία