Κάποτε ζούσαν ένας πελαργός και μία αλεπού, της αλεπούς της άρεσαν τα χωρατά, σκέφτηκε λοιπόν να καλέσει τον πελαργό τα Χριστούγεννα για να φάνε μαζί. Έτσι ανήμερα τα Χριστούγεννα να σου ο πελαργός ντυμένος με το μαύρο του κουστούμι και το μαύρο του καπέλο. Η αλεπού τον πέρασε στην τραπεζαρία , είχε μαγειρέψει σούπα από κοτόπουλο και την είχε σερβίρει σε ρηχά πιάτα. Ο πελαργός μάταια προσπαθούσε να φάει το μακρύ ράμφος του τον εμπόδιζε. Νηστικός ο πελαργός δεν της είπε τίποτα την ευχαρίστησε και την κάλεσε την Πρωτοχρονιά για να πάει να φάει την δική του σούπα από κοτόπουλο που όπως της είπε θα είναι ακόμη πιο νόστιμη. Η αλεπού γεμάτη περιέργεια ανήμερα την Πρωτοχρονιά φόρεσε τα μαύρα λουστρινένια γοβάκια της ,που ήταν ασορτί με το τσαντάκι της ,και πήγε στον πελαργό. Ήδη της τρέχανε τα σάλια. Ο πελαργός την πέρασε στην τραπεζαρία, μα μάταια προσπαθούσε η αλεπού να φάει αφού η κοντή μουσούδα της δεν χωρούσε στις μακρόστενες κανάτες που είχε σερβίρει ο πελαργός την νόστιμη κοτόσουπα .Έτσι η αλεπού έμεινε νηστική.

Διασκευή του μύθου του Αισώπου “Η αλεπού και ο πελαργός”
Απόδοση Αντωνία Παπακωνσταντίνου

Υλικά
1 κοτόπουλο 1700 γρ περίπου
¾ της κούπας της κούπας ρύζι καρολίνα
1 μεγάλο ολόκληρο κρεμμύδι
1 κρασοπότηρο κρασί λευκό
1 κουτ. του γλυκού ολόκληρους κόκκους μαύρο πιπέρι
Αλάτι
½ κουτ του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη, προαιρετικά
Ξύσμα από ένα λεμόνι
2 αυγά
Το χυμό από 1 λεμόνι

Παρασκευή

Α) Πλένουμε και βάζουμε το κοτόπουλο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό μέχρι να το σκεπάσει.

Β) Το βάζουμε να βράσει στην αρχή σε δυνατή φωτιά και αφαιρούμε τυχόν αφρούς. Χαμηλώνουμε την φωτιά ρίχνουμε το κρασί, προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλάτι, τους κόκκους πιπεριού, τον κουρκουμά, το ξύσμα λεμόνι και σιγοβράζουμε μέχρι να μας μαλακώσει το κοτόπουλο και να ξεκολλάει από το κόκκαλο.

Γ) Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα. Σουρώνουμε το ζωμό και μετράμε 8 κούπες, εάν είναι λιγότερος συμπληρώνουμε νερό. Προσθέτουμε το ρύζι ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε για 20 λεπτά.Δ) Παράλληλα ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Σε μια βαθιά σουπιέρα βάζουμε τα αυγά προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και τα χτυπάμε.
Προσθέτουμε λίγο – λίγο ζουμί από το φαγητό συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα κουνάμε κυκλικά την σούπα και αποσύρουμε.

Καλές Γιορτές

Author

Σχολια