Καλήν εσπέραν άρχοντες κι αν είναι ορισμός σας Χριστού την θεία γέννηση
να πω στ΄ αρχοντικό σας.

Υλικά

1400 γρ. χοιρινό από σπάλα κομμένο με μέτρια κομμάτια

¼ της κούπας ελαιόλαδο

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

2 μέτρια κόκκινα μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους

¾ της κούπας γλυκό κρασί Σάμου

¾ της κούπας χυμό πορτοκάλι

1 κουτ. του γλυκού κόκκους μπαχάρι

1 κουτ. του γλυκού βούτυρο

Αλεύρι για τα αλεύρωμα του χοιρινού

Για τα κυδώνια

4 μέτρια κυδώνια

1 κουτ. σούπας βούτυρο

1 κουτ. της σούπας ζάχαρη

2-3 κουτ. σούπας χυμό πορτοκάλι

Παρασκευή

Α) Σε ένα ταψί βάζουμε τα κυδώνια και τα ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα στους 200 C

B) Παράλληλα αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε το κρέας. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρέας και σοτάρουμε να ροδοκοκκινίσει, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα μήλα και αφήνουμε να σοταριστούν, προσθέτουμε το σκόρδο ανακατεύοντας.

Γ) Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμησθεί, προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, το ζωμό, το μπαχάρι, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε το κρέας μέχρι να μελώσει και να μαλακώσει (εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό), προσθέτουμε το βούτυρο αφήνουμε να πάρει μία βράσει και αποσύρουμε.

Δ) Αφαιρούμε από το ταψί τα κυδώνια, βγάζουμε την φλούδα και τα κόβουμε σε φέτες ( Κυδωνάτα). Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τα κυδώνια, ρίχνουμε από επάνω την ζάχαρη σοτάρουμε 1-2 λεπτά ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι και αποσύρουμε.

Δ) Σε πιατέλα βάζουμε το κρέας με την σάλτσα, προσθέτουμε στο πλάι τα κυδώνια και σερβίρουμε.
Καλές γιορτές με Χριστουγεννιάτικα πιάτα με υγεία και αγάπη.

Author

Σχολια