Μπακαλιάρος γιαχνί
Υλικά
1 κιλό μπακαλιάρος παστός
1 κιλό πατάτες κομμένες σε φέτες
1 κούπα ελαιόλαδο
3 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
4 σκελίδες σκόρδου κομμένες σε φετάκια
2 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε φέτες
1 κουτ της σούπας πελτέ ντομάτας
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 κούπα ψιλοκομμένο μαιντανό
Το χυμό από ένα λεμόνι
Αλάτι μαύρο πιπέρι
1 κουτ της σούπας τριμμένη φρυγανιά
Παρασκευή
α/ Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τον μπακαλιάρο και τον τοποθετούμε σε
ένα μεγάλο μπολ με μπόλικο νερό αλλάζοντας το πολλές φορές για 2 ημέρες
μέχρι να ξαλμυρίσει.
β/Αφαιρούμε το μπακαλιάρο από το νερό το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί
τον ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με μαύρο πιπέρι.
γ/Σε ένα ταψί στρώνουμε τις πατάτες ,τα κρεμμύδια ,τον μπακαλιάρο ,τις ντομάτες,
το σκόρδο, περιχύνουμε με το χυμό ντομάτας, το κρασί και το ελαιόλαδο, προσθέτουμε
το πελτέ αλατοπιπερώνουμε με προσοχή και τέλος πασπαλίζουμε με τον μαιντανό και την φρυγανιά.
δ/Ψήνουμε για 1 ½ ώρα περίπου στους 250 βαθμούς Κελσίου ανάλογα τον φούρνο μας μέχρι να ροδοκοκκίνισει το φαγητό και να μείνει με το λάδι του.
Μυστικό
Για να μην μυρίσει και διαλυθεί ο μπακαλιάρος τον ξαλμυρίζουμε πάντα στο ψυγείο σε κρύο νερό.