Κατά μάνα κατά κύρη κατά γιο και θυγατέρα λέει η παροιμία και είναι πέρα για πέρα αληθινή, αφού τι να έβλεπες την κυρά Άννα στην κουζίνα της ανάμεσα σε μπολ, κούπες και μίξερ να φτιάχνει γλυκά, τι να βλέπεις ύστερα από τόσα χρόνια την κόρη της Στέλλα στην ίδια κουζίνα της οδού Θεμιστοκλέους ανάμεσα σε μπολ, κούπες και μίξερ να φτιάχνει και εκείνη γλυκά και όπως η κυρά Άννα έφτιαχνε πίτα με κακάο, καρύδια και σταφίδες την ίδια πίτα φτιάχνει και η Στέλλα με κακάο, καρύδια και σταφίδες μόνο που τώρα η Στέλλα βάζει στην πίτα της και ταχίνι και αντί για ζάχαρη , μέλι…
Ίδιες δεν λέω…
Υλικά
½ κούπα ταχίνι
1/3 της κούπας μέλι
1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι
2 κουτ, του γλυκού σόδα μαγειρικής
3 αυγά
1 κούπα καρύδια θρυμματισμένα
1 κούπα σταφίδες
2 κουτ. της σούπας κακάο
2 βανίλιες
2 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης
Ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού
Για το σιρόπι
1 κούπα νερό
½ κούπα μέλι
1 ξύλο κανέλας.
Παρασκευή
Α) Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρύδια, τις σταφίδες, το κακάο τις βανίλιες και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας.
Β) Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε το ταχίνι, το μέλι, το πορτοκάλι και την σόδα, προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
Γ) Προσθέτουμε στον κάδο λίγο – λίγο από το μίγμα με το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Δ) Βάζουμε το μίγμα σε λαδωμένο ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 oC για 20-25 λεπτά περίπου.
Ε) Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με το μέλι, το ξυλάκι κανέλας και βράζουμε από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός για 5 λεπτά.
Ζ) Κόβουμε την πίτα και σιροπιάζουμε χλιαρό το γλυκό, χλιαρό το σιρόπι.